شنبه ۲۴ آذر ۱۴۰۳ - ۱۹:۱۰
۰ نفر

از نخستین پارک تهران، فقط یک در چوبی مانده و نامی که روی تابلوی شهرداری جلب توجه می‌کند. کوچه «پارک امین‌الدوله» را ساکنان محدوده دروازه شمیران خوب می‌شناسند و احتمالا روایت‌های‌ زیبایی  بی‌حد و حصر آن باغ را شنیده‌اند، اما حتی موسفیدان این محله هم تصویری از آن پارک دلگشا در ذهن ندارند.

پارک امین الدوله

به گزارش همشهری آنلاین، روزگاری در محدوده امروزی دروازه شمیران و محله فخرآباد و در دل خیابانی که امروز به اسم خیابان شهید مشکی شناخته می‌شود، باغی مثلثی شکل قرار داشت که آوازه زیبایی آن در تهران دوره قاجار پیچیده بود.

اگرچه تصاویر زیادی از آن باغ ثبت نشده، اما در آثار مکتوب و خاطرات رجال قاجار، وصف درختان انبوه این باغ، آواز خوش پرندگان و دریاچه و فواره‌های دلربای آن رفته است. پارک امین‌الدوله دهه‌هاست که به خاطره تبدیل شده و مثل بسیاری از باغ‌های دلگشای تهران قدیم جای خود را به آپارتمان‌ها و سازه‌های بدقواره داده است، اما این پارک در تاریخ معاصر تهران اهمیت فراوانی دارد.

با نخستین پارک تهران آشنا شوید

پارک امین‌الدوله، نخستین پارک عمومی تهران است و اصلا تهرانی‌ها با قدم گذاشتن در گستره سبز این باغ بود که برای نخستین بار با معنای مکانی به اسم پارک آشنا شدند. باغ امین‌الدوله یا به‌عبارتی همان پارک امین‌الدوله حدود ۱۵۰سال پیش یعنی در اوایل سال۱۲۹۰ قمری توسط «میرزا علی‌خان امین‌الدوله» ساخته شد. امین‌الدوله وزیر ناصرالدین‌شاه و صدراعظم مظفرالدین‌شاه و از رجال بانفوذ دوران قاجار بود. باغ ۲۷هکتاری امین‌الدوله اما چگونه تبدیل به نخستین پارک عمومی تهران شد؟

با نخستین پارک تهران آشنا شوید

جالب است بدانید نخستین پارک تهران همه روزه برای تهرانی‌ها قابل استفاده نبود و امین‌الدوله باغ دل‌انگیزش را روزهای خاصی از سال در اختیار عموم مردم قرار می‌داد. در واقع وقتی امین‌الدوله از سفر فرنگ بازگشت و تصمیم گرفت از نمادهای فرنگی برای ساختن یک باغ دل‌انگیز در تهران استفاده کند، نخستین پارک تهران هم به‌وجود آمد. این باغ زیبا در ابتدا مخصوص پذیرایی از مهمان‌ها و جلسات شخصی امین‌الدوله بود اما در روزهای خاصی از سال در باغ را برای عموم مردم هم باز می‌کردند.

با نخستین پارک تهران آشنا شوید

اما زیبایی‌های منحصربه‌فرد باغ امین‌الدوله که باعث شد عنوان نخستین پارک تهران را به‌دست بیاورد چه بود؟ در وصف زیبایی پارک امین‌الدوله روایت‌های بسیاری در خاطرات رجال قاجار ثبت شده است. قنات جاری در این پارک، مرغابی‌هایی که در دریاچه زیبای میانه باغ بی‌وقفه مشغول بازی بودند و جالب‌تر از آن، وجود قایق‌های تفریحی در این دریاچه، همگی از جذابیت وصف‌نشدنی پارک امین‌الدوله برای تهرانی‌ها خبر می‌دهد.

با نخستین پارک تهران آشنا شوید

اما شاید مهم‌ترین جاذبه آن پارک باصفا که به منبع الهام پارک‌های مدرن تهران تبدیل شد، دریاچه ۲هزار مترمربعی آن پارک باشد؛ دریاچه‌ای که آب آن از قنات امین‌الدوله تامین می‌شد و زیبایی آن در تصاویر به جا مانده از این پارک تاریخی ثبت شده است. همچنین وجود قایق‌های تفریحی و جزیره‌ای در مرکز دریاچه که با یک پل چوبی به عمارت کلاه‌فرنگی راه داشت، از مهم‌ترین تفاوت‌های این باغ با باغ‌های متداول در تهران بود.

با نخستین پارک تهران آشنا شوید

وقتی امین‌الدوله از سفر فرنگ بازگشت و تصمیم گرفت از نمادهای فرنگی برای ساختن یک باغ دل‌انگیز در تهران استفاده کند، نخستین پارک تهران هم به‌وجود آمد. این باغ زیبا در ابتدا مخصوص پذیرایی از مهمان‌ها و جلسات شخصی امین‌الدوله بود اما در روزهای خاصی از سال در باغ را برای عموم مردم هم باز می‌کردند.

با نخستین پارک تهران آشنا شوید

کد خبر 908913

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار پیشنهاد سفر

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 1
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 1
  • حمید IR ۰۰:۳۹ - ۱۴۰۳/۰۹/۲۵
    8 0
    روبروی مسجد فخروالدوله که ما بهش میگفتیم کوچه باغ پر از خانه های ویلایی و بزرگ بود تو سند قدیمیه ما که حدود ۹۰ سالش بود زده بود شمال تهران آیت الله مطهری هم تو کوچه باغ خانه داشت یکی از موشکهای صدامم خورد تهه کوچه باغ به هنرستانی که اونجا بود خیلی از وزرای قاجار و پهلوی تو خیابونهای درواز شمرون زندگی میکردن